«David Toska» på Dolm.

juli 11, 2011 in Hverdagen

«Maren Johanne Olsdotter Jektvik ble født på Jelsøya i Kvenværet i 1811. Faren het Ola Larsen og moren var Randi Jonsdotter. Maren ble konfirmert den 25. november 1827 i Dolm kirke. Få år etter kom hun i tjeneste hos gamle sogneprest Tobias Brodtkorp på Dolm, og det fortelles at hun var svært godt likt.

I juli 1833 ble hun gift med Ola Pedersen fra Jektvika på Dolmøya. De mistet sitt eneste barn ved fødselen i 1834.  Maren og Ola var selveiere, og det går frem at de stod seg bedre økonomisk enn de fleste. Som vanlig var, drev Ola jorda og sjøen sammen med kona si og tjenerne.

Under skreifisket ved Titran våren 1847 ble Ola syk. Han reiste hjem, men ble raskt verre og døde etter et par uker. Ikke lenge etter ble Maren anklaget for å ha forgiftet mannen sin. Saken grep om seg. Det ble foretatt obduksjoner av liket, anklage ble reist og den 27. juni 1848 kom saken opp for Fosen underrett. Der ble Maren frikjent. Det ble hun også i Søndre Trondhjems Amts overrett 21. august samme år. Men da saken kom opp for Høyesterett 25. november 1848, ble hun dømt til døden ved halshugging.

Dommen ble fullbyrdet ved Bruholmen på Dolmøya den 11. juni 1849.»

(www.marenspillet.no)

Vi har brukt kvelden i Dolm kirke, og sett på årets oppsetning av Maren – dømt til døden. Og det var virkelig noen velbrukte timer! I tillegg til mange lokale aktører så besto rollelisten av Kristina Kiberg og Tov Sletta. De gjorde alle en imponerende opptreden, og jeg vil anbefale alle som har muligheten å ta turen innom Dolm for å se det selv! Arnulf Haga (og selvfølgelig skuespillerne) tar det hele til nye høyder. Spelet var mye heftigere i år enn tidligere, og historien er hard, virkelig og kald, og for at vi skal ta det hele inn over oss på en rettferdig måte så må den også fremstilles som det.

Jeg har ikke hørt om Kristina Kiberg før, faktisk så visste jeg ikke navnet hennes før etter vi kom hjem. Men hun var virkelig i en klasse for seg selv. Denne dama vet hva hun driver med, og jeg ble helt facsinert av innlevelsen hennes, og prestasjonen under en scene der hun (som Maren) spiller både Maren og Ola for å skildre en episode i livet deres, var vanvittig bra! De aller fleste forbinder nok Tov Sletta med David Toska, etter han hadde denne rollen i filmen om Nokas-ranet. Men jeg synes faktisk han gjorde en enda bedre rolle som Andres, jeg fikk frysninger. Og jeg ble nesten litt redd, han fikk Andres til å virke, ikke bare sint, men til tider helt gal. Det hadde jeg sansen for!

Åh, som jeg savner å drive med skuespill! Og dramaklassen..