Hva skjer nå?

juli 23, 2011 in Tanker og meninger.

Jeg er i sjokk! Jeg klarer ikke helt å forstå at dette skjer i Norge. Når bildene fra regjeringskvartalet ruller over tv-skjermen i stua så er det som å se bilder fra Afganistan. Ord blir liksom så betydningsløse! Hva i all verden skjer nå?!

Det er store spekulasjoner i om en større terrorgruppe står bak, og om det er sånn, hva skjer med lille Norge da? Blir det plutselig krig her også?

Ingenting er så godt å se som at alle de jeg vet (og så for meg) at var på Utøya har oppdatert facebook-statusen sin med meldinger som «jeg lever», «jeg dro hjem i går», «har det fint» osv. Og jeg grøsser ved tanken på at jeg kan våkne i morgen til «hvil i fred-statuser»! Jeg krysser fingrene for at jeg slipper det, men jeg tror faktisk ikke det er så sannsynlig.

Jeg får helt vondt av hele situasjonen, men spesielt det som skjedde på Utøya. Hvem er det som er så syk at de skyter etter uskyldige barn?! Jeg ser for meg hvor traumatisk dette må være, spesielt for de minste deltakerne på øya. Hvor vanskelig skal det ikke bli for disse senere i livet? Jeg er helt sikker på at mange av dem kommer til å få traumer av dette. Se for deg selv: Du er 12 år, og en mann i politiuniform kommer mot deg med et våpen, og han prøver å skyte deg. Du må rømme, og han følger kanskje etter deg. Du er heldig, klarer å gjemme deg, og kommer ut av det «bare» med sjokket etter hva som har skjedd. Livet ditt er berget, men opplevelsen henger igjen. Senere i livet så kommer en politimann gående mot deg. Hva skjer i hodet ditt da? Jeg nekter å tro at den situasjonen blir enkel! Med andre ord så har denne mannen klart å ødelegge den tilliten du har til de som faktisk skal beskytte deg.

Tankerekkene mine tar jo litt av i en slik stund (ja, jeg er klar over at dette er ville tanker!). Jeg klarer ikke å la være å tenke på at det faktisk kan ligge mye bak dette, at det er bare en forsmak. Det kan faktisk ta helt av. Og jeg har født et barn inn i denne verden. Et stakkars uskyldig barn! Hun har ikke gjort noe vondt mot noen. Og hva skjer med henne om dette utvikler seg til å bli en krig? Hva skal jeg gjøre da? Jeg blir kvalm av å tenke på det..

Jeg tror og håper at de som skal beskytte oss i en slik stund gjør det de kan, og jeg håper at det er over nå, at det var denne ene mannen de har tatt som sto bak alt, og at han ikke har flere overraskelser til oss.. Mest av alt så ønsker jeg å våkne snart, og forstå at dette var et mareritt!

Vi, som resten av landet (og verden), tenner lys for alle de omkomne, pårørende, overlevende, og resten av verden, som er i sjokk!