Tidenes valg.

september 13, 2011 in Hverdagen, Tanker og meninger.

Jeg har blitt overraskende interessert i politikk. Jeg ble gal av politikere når jeg var yngre, rett og slett fordi jeg ikke hadde tenkt over at det om jeg fikk svømming på skolen, gratis bøker, lekser, nytt eller gammelt klasserom osv. handlet om politikk. Jeg satt faktisk i styret i Operasjon Dagsverk i Sør-Trøndelag i to år, var elevrådsleder på vgs i et halvt år, og satt i fylkesstyret til EO (jeg flyttet til Hitra, derfor ble de to siste så korte «karrierer») helt uten å forstå at det jeg holdt på med var politikk. Det høres kanskje teit ut i dine ører. Jeg var jo klar over at jeg kjempet viktige saker. Men hadde det at det var politikk slått meg? Nei, for meg var politikk «kjedelige» ting, som hvor veier skulle plasseres, hva alkohol kostet og hva statsministeren fikk i lønn. De viktige sakene som jeg brant for det var ikke politikk, det var bare viktige saker. Ok – nå innser jeg virkelig hvor teit det høres ut. Men som 17 åring så levde jeg virkelig i min egen lille boble, og politikk hadde ikke noe i den verden å gjøre.

Vel, så feil kan man ta! Er du av de som mener du ikke bryr deg om politikk så har jeg noen spørsmål til deg: bryr du deg om at små barn ikke får barnehageplass? Synes du der er viktig å ha muligheten til å drive med fritidsaktiviteter? Setter du pris på at barna i landet vårt har krav på, og får gratis, grunnskole, og at vi har rett til å gå på videregående? Er du glad for at barn har gratis lege og tannlege, at voksne har egenandel hos legen, og at vi får gratis behandling på sykehus om vi trenger det? Synes du det er viktig at vi har sykepenger, sosialstønad, fødselspenger, uføretrygd osv? Er det viktig for deg at vi tar vare på naturen vår? Synes du alkoholen er alt for dyr? Ønsker du deg billigere bensin og diesel? Eller kanskje er det viktig for deg at vi ikke slipper inn så mange innvandrere?
Alle har et svar på disse spørsmålene, med andre ord så har alle meninger om det som har med politikk å gjøre – alt har noe med politikk å gjøre! Det overrasker meg hvor mange som ikke har stemt, og det overrasker meg at folk ikke gjør noe den dagen de faktisk kan være med å bestemme hvilke avgjørelser som skal tas. Etter min mening – har du ikke stemt, har du ikke rett til å klage på noe heller (med mindre du ikke er gammel nok til å stemme selvfølgelig!)

Over til det jeg egentlig skulle skrive. Jeg har jo sagt at jeg skulle stemme, noe jeg også gjorde i dag. Både i kirkevalg, fylkestings- og kommunevalg. Nettopp fordi jeg vil at de som jeg synes best kan representere mine meninger og svar på bla. disse spørsmålene skal stille sterkt! Det er vel ingen hemmelighet (og kan vel også leses godt utifra hvilke verv jeg tidligere har valgt å ta på meg) at jeg er en av de som liker den rød-grønne styremåten. Jeg har ingen planer om å gå nærmere inn på akkurat hvem jeg har stemt på så hele verden kan lese det. Men jeg er fornøyd med valget i min kommune. Og jeg er selvfølgelig også glad for at ungdommen har fått plass i kommunestyret, det er alltids behov for noen som ser ting med nye, kritiske øyne, og som ser ting fra et annet perspektiv.